Článek

TITUL "ZASLOUŽILÝ HASIČ" OBDRŽEL MILÁN TRBOLA

Ve čtvrtek 11. listopadu byly v Centru hasičského hnutí v Přibyslavi, ve slavnostní síni zámku Zachariáše z Hradce, předány tituly "Zasloužilý hasič" novým držitelům.
Předávání se ujal čestný starosta SH ČMS Jan Slámečka, čestný náměstek starosty SH ČMS Lubomír Janeba a čestný náměstek starosty SH ČMS a vedoucí aktivu Zasloužilých hasičů Josef Netík. Výše jmenovaní pogratulovali k titulu celkem 48 kandidátům, mezi těmito hasiči byl i Milán Trbola.
Ten se narodil v roce 1949. Do sboru v Uhřicích nastupuje v roce 1975. Bezprostředně po přijetí se zapojuje do údržby a oprav techniky sboru. Spolu s Františkem Luskačem, tehdejším velitelem, vytvořili dvojici zkušených hasičů na dlouhá léta, až do dnešní doby. Podíleli se na zprovoznění Aera 15. Po nákupu dopravního vozidla Robur pracuje na jeho přestavbě pro potřeby jednotky. Po zvolení do VV OSH Hodonín zajišťuje na základě výsledků jednotky spolupráci s vedením obce, jeho generální opravu včetně výměny motoru. Podílí se na nákupu nové PPS 12 ve spolupráci s vedením HZS Hodonín. Nemálo času věnuje stavbě nové požární zbrojnice a jejímu dokončení v termínu. I přes nedostatek některých materiálů je stavba kompletně dokončena. V sázce za dodržení termínu byla nová Avie 31 v požárním provedení. Ta byla slavnostně předána při slavnostním otevření nové zbrojnice.
Následně rozvíjí spolupráci se Zemědělským učilištěm ve Slavkově u Brna, zde vykonává funkci mistra odborného výcviku. Ve spolupráci s obcí zajišťuje techniku pro provedení čištění koryta potoka v dolní části obce a tuto akci řídí. Spolupráci s učilištěm rozvíjí o možnosti oprav naší techniky. Ať se jedná o celkovou opravu dnes již historické PPS8, velkou opravu zakoupené starší CAS 25 RTHP, opravy A31 DA 12 a to nejen pro naši jednotku. Zajišťuje dokonalé přípravy na technické kontroly STK. Protislužbou postavila naše jednotka lešení pro opravu školní tělocvičny a účastní se na kulturních akcích školy.
V současné době se aktivně podílí na údržbě a opravách techniky tak, jako na počátku vstupu do sboru. Své zkušenosti a poznatky předává spolu s kolegou mladým hasičům. Byl platným členem zásahové jednotky až do dosažení věku, kdy je ze zásahové jednotky po letech vyřazen.
Nemalou měrou se zapojuje do akcí sboru a to nejen na úseku soutěží ale také kulturních akcí. Mezi ně patří pořádání tradičních Benátských nocí. Zde se ujímá práce v kuchyni. Podílí se na organizaci Okresního hasičského plesu v Uhřicích, každoročně velí mužům při ručním stavění máje k Martinským hodům. Patří k organizátorům oslav založení sboru. Na těchto oslavách komentuje a provází ukázky slovem. Pracuje také v kolektivu, který zajišťuje hasičské a obecní akce, jako hasičské poutě, setkání Uhřic a akce pořádané spolu s farností.
Nedlouho po vstupu je zvolen do výboru a posléze navržen a zvolen do VV OSH Hodonín, kde vydržel až do roku 2019. Doposud vykonává funkci starosty okrsku. Spolu s velitelem a výborem se podílí na konání okrskových soutěží, sportovních a společenských akcí v okrsku. Spolu s panem farářem Jaroslavem Horákem a velitelem okrsku je organizátorem legendární pouti ke hrobu sv. Floriána v Rakousku. Organizuje hasičské pouti do Křtin a na sv. Hostýn. Ke 100. výročí založení sboru zpracovává historii, pořizuje fotodokumentaci z akcí VV OSH Hodonín, okrsku č. ll a námětových cvičeních. Byl dlouhá léta členem rady a zastupitelstva obce. Pracoval aktivně na úseku kulturní komise.
Titul Zasloužilý hasič zřídil v roce 1978 Federální výbor Svazu požární ochrany jako nejvyšší ocenění dobrovolných hasičů. Dříve se tento titul nazýval "Zasoužilý člen požární ochrany" a od roku 1991 je titul udílen v podobě "Zasloužilý hasič". Jedná se o výběrové vyznamenání, které se uděluje jen členům, kteří svou celoživotní prací přispěli k rozvoji dobrovolného hasičstva. Uděluje se nejdříve po 5 letech po udělení medaile za mimořádné zásluhy při dodržení délky 40 let členství a dovršení 65 let věku. Při předání titulu je člen zapsán do Pamětní knihy. Výrazem titulu je medaile, diplom a klopový odznak - titul se neuděluje opětovně - lze jej udělit in memoriam.