Článek

DALŠÍ ROČNÍK HASIČSKÉHO SOUSTŘEDĚNÍ

I letos jsme dětem uspořádali letní hasičské soustředění v Ekocentru Chaloupky. Společně s mladými hasiči z Dambořic a Žarošic jsme v době od 7. do 14. srpna 2021 strávili krásný týden. Ekocentrum Chaloupky bylo kdysi starou hájovnou nad malou vesnici Nová Brtnice, nyní je přestavěno na školu v přírodě. Ekocentrum bylo oklopeno lesy, ale z důvodu kůrovce jsou tyto lesy vykáceny. I přesto se nám tu líbí a děti se zde mohou věnovat svým hrám.

Sobotní přivítání bylo deštivé, ale ani to nám náladu nezkazilo. Poté už jsme za celý týden dešťovou kapku neviděli. Po příjezdu do tábora si děti vybalily své věci a seznámily se s okolím. Na přivítanou byla nachystána diskotéka.

Průběhem hasičského soustředění nás prováděla soutěž v duchu Rytíře. Děti místo vlajek vytvářely erby a vymýšlely názvy týmů a soutěžili v různých družstvech. Nemůže chybět ani noční stezka odvahy a výlet - letos jsme navštívili ZOO v Jihlavě.
Kromě klasických hasičských disciplín byl letošní tábor obohacen specializacemi. Těchto specializaci je 11. Děti plnily jen 5: táborník, střelec, průzkumník, kuchař a zdravotník.
U táborníka musely založit oheň a vyjmenovat typy ohňů. Také se naučily, jak udělat stan, jen tak v přírodě, z plachty a z věcí, co našly v lese. Střelec znamenal naučit se části vzduchovky a luku. Děti si zkusily i střelbu. Průzkumník zahrnoval první dvě specializace a k tomu přibyla část poznávání mapy a manipulace s buzolou. Nejzajímavější specializací byl kuchař. Děti dostaly kotlík, trojnožku a suroviny a musely si vymyslet recept na polévku, kterou uvařily. Nejtěžší specializací byl zdravotník, kde si zdravotnice pro děti připravily pestré ukázky úrazů. Vypadaly jako skutečné. Naši figuranti byli skvělí.

Myslím, že děti si letos odvezly plno zkušeností a znalostí. Doufám, že se za rok sejdeme ve stejné sestavě. Velké poděkování patří všem, kteří se na zdárném průběhu hasičského soustředění podíleli, ať jsou to vedoucí, instruktoři a kuchaři.