Článek

NĚKOLIK DNŮ JSME ZASAHOVALI V OBCÍCH POSTIŽENÝCH TORNÁDEM

Dne 24. června 2021 byla naše jednotka vyslána do obce Mikulčice, kudy se prohnalo tornádo. KOPIS událost jednotce Uhřice vyhlásil ve 20:00.

Naše jednotka spolu s dalšími jednotkami řešila neprůjezdnost komunikace mezi obcemi Lužice a Mikulčice, odkud se odklízely popadané větve, stromy a také betonové panely. Po příjezdu do Mikulčic nám byla přidělena ulice Moravská, kde jsme prohledávali dům od domu, zda v nich nejsou uvězněny nějaké osoby. Prázdné domy jsme označili křížem na fasádě, aby ostatní jednotky věděly, že dům je již prohledaný. Dále jsme rozřezali a odklidili plot od víceúčelového hřiště, kde byl následně zřízen týl (zázemí pro výdej jídla, nápojů) pro zasahující jednotky. Dále jsme byli přiděleni k jednotkám ze Žarošic a Žeravic k prohledávání dalších domů v ulicích. Ukončení prohledávání bylo 25. června 2021 v 2:15 a ve 3:20 jsme byli posláni zpět na základnu.

V souvislosti s odklízecími pracemi v zasažených obcí tornádem byla naše jednotka dne 26. června 2021 ve13:30hodin vyslána na týlové zabezpečení a pomoc při řízení skládky v Hruškách. Po příjezdu jednotka postavila zázemí z vybavení přívěsu OOB, kterým disponuje. Když byla základna postavena, poslal velitel skládky část jednotky řídit dopravu a chod skládky. Zbytek jednotky měl na starost výdej stravy a nápojů. Dále jsme zajišťovali dopravu stravy a nápojů z centrálního skladu v Podivíně. V průběhu dne jsme se dozvěděli, že budeme skládku hlídat i přes noc a náš zásah zde potrvá celý následující týden. Nakonec jsme zde byli jen 3 dny po sobě a jednu noc. Od 29. června 2021 byla naše jednotka nasazena obden, kde se střídala s jednotkou ze Židlochovic. Tato činnost trvala až do 9. července 2021, kdy se naše jednotka přestěhovala do Mikulčic. Znovu byla naše jednotka do Mikulčic vyslána 11. července 2021 v 5:30, kde opět zajišťovala stravu, což zahrnovalo snídaně, oběd i večeře.

Jednotka se vrátila 11. července 2021 ve 22:20 na základu a tím uzavřela zásah týkající se tornáda. Naše jednotka byla na místě události, minimálně v šesti lidech, asi 175 hodin.