Článek

PRVNÍ ZÁSAH ROKU 2021

28. ledna 2021 odpoledne zasahovaly jednotky u požáru střechy rodinného domu v obci Želetice na Hodonínsku. Operační středisko vyslalo krátce po půl třetí odpoledne jednotky k nahlášenému požáru. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

Hasiči po příjezdu na místo nasadili proti plamenům několik vodních proudů, aby zabránili rozšíření požáru. Přibližně po hodině bylo zřejmé, že se plameny dál již nešíří. Hasiči zasahující v dýchací technice museli rozebrat část střešní konstrukce a evakuovali z domu také některé vybavení domácnosti.
Velitel zásahu zajistil energetiky k vypnutí elektrické energie. Vzhledem k poškození střechy domu byla, v rámci ochrany obyvatelstva (OOB), povolána i naše jednotka k provizornímu zaplachtování střechy.

Požár byl zcela zlikvidován v 16:30, práce na zakrytí střechy skončily asi v 18 hodin a událost se obešla bez zranění. Na místo bylo vysláno celkem 12 hasičských jednotek a na zásahu se podílelo 54 hasičů. Škodu odhaduje vyšetřovatel předběžně na 2,5 milionů korun. Zásahem se podařilo uchránit majetek za jeden milion korun. Podle všeho se jednalo o technickou závadu odvodu spalin z krbu. Dům se stal prakticky neobyvatelný a rodina si musela najít azyl u příbuzných.