Článek

16. ROČNÍK HASIČSKÉHO SOUSTŘEDĚNÍ JE JIŽ MINULOSTÍ

Již 16. ročník hasičského soustředění máme zdárně za sebou. Ve dnech 3. – 10. srpna 2019 jsme se sešli společně s hasiči z Dambořic, Žarošic a Násedlovic na táborové základně Ekocentra Chaloupky v Kněžicích.
Budova ekocentra slouží především pro pobytové programy, ale o víkendech, prázdninách nebo ve dnech, kdy z určitých důvodů odpadá výuka, si může ubytovací, výukové i stravovací prostory pronajmout kdololiv. Ekocentrum sídlí u obce Nová Brtnice (ovšem na katastru Kněžice, okr. Jihlava) v bývalé panské lesovně, která byla v roce 2004 přestavěna na pobytové středisko ekologické výchovy. V budově A je k dispozici je 24 lůžek ve dvou ložnicích na palandách. V budově B je možnost využít 6 dvoulůžkových pokojů a 2 trojlůžkové v podkrovní části střediska. Od května do října je k dispozici navíc i chatka s pěti lůžky, o letních prázdninách i stany s podsadou.
V sobotu 3. srpna jsme plni očekávání vyrazili na cestu. Cesta vlakem ubíhala rychle a po poledni jsme vystupovali na vlakovém nádraží v Okříškách. Odtud nás hasičské vozy převezly na základnu do Kněžic. Nastal čas ubytování. Mladší účastníci se ubytovali v budově a ti starší putovali do podsadových stanů, které jsou neméně lukrativní, jako pokoje v budově.
Při prvním nástupu se stanovila pravidla celého tábora a zahájila se celotáborová hra – Světáci 2019. A mohl začít seznamovací večírek všech účastníků soustředění a poté rozdělení do družstev. Pak se naše hlavy daly dohromady a vymýšleli jsme název naší posádky. Další úkol zněl jasně, musíme si vyrobit vlajku, a tak se všichni pustili do jejího vyrábění. Také jsme se věnovali stavění domečků pro skřítky – naše nejmenší obyvatele lesa. Všem se stavby moc povedly.
Většinu času jsme trávili nácvikem a soutěžením v hasičských disciplínách. Zkoušeli jsme štafetu požárních dvojic, štafetu 4x60m, štafetu CTIF, požární útok a branný závod. Celkovými vítězi v kategorii mladší žáci se stali Uhřice „A“, před Dambořicemi a dvěma dalšími uhřickými družstvy. Kategorii starších žáků ovládli také Uhřice, před Žarošicemi, Dambořicemi a Násedlovicemi.
Slunečné dny vybízely k tomu, abychom podnikli nějaký výlet. Tak jsme se vydali navštívit Zlatomlýnský vodopád na říčce Brtnici pod rybníkem Zlatomlýn vznikl na syenitové skále po změně toku říčky v důsledku stavby rybníka. Na celodenní výlet jsme se vydali do krásné zoologické zahrady. Zoo Jihlava je rozdělená do pěti kontinentů a nachází se v malebném údolí řeky Jihlávky, v bezprostřední blízkosti centra města. K vidění je zde téměř 200 druhů exotických zvířat umístěných v zajímavých expozicích - africká vesnice Matongo, asijský parčík Hokkaido, jihoamerická Hacienda Escondido, pavilon šelem, Australská farma či Africká savana.
Ale hasičské soustředění není jen o nenáročné rozcvičce, ranní hygieně, úklidu chatek, dobrém jídle a hasičských trénincích. Jen to čas strávený dobrodružstvím, hrami, opékáním špekáčků, dětskou diskotékou a třeba stezkou odvahy. Je to krásný týden, plný nového přátelství a party lidí, která táhne vždy za jeden provaz.
Příští rok v době od 8. do 15. srpna AHOJ !!!