Článek

ZHODNOCENÍ PRVNÍHO POLOLETÍ ROKU 2015

Tak jako tradičně uhřičtí hasiči zahájili svoji činnost výroční valnou hromadou, aby tak zhodnotili uplynulý rok a nastínili si nové cíle pro rok letošní. Po pěti letech se opět volil nový výbor sboru. K žádným zásadním změnám v těchto volbách nedošlo, takže starostou zůstává Lukáš Tesařík, jeho náměstkem František Luskač, jednatelem Lubomír Knesl, velitelem Jiří Luskač a pokladníkem Bohuslav Bělohoubek st. Dalšími členy jsou Jiří Jirka st., Bohuslav Bělohoubek ml., Tesařík Michal, Tihlařík Pavel, Hroudný František a Strmiska Miroslav. Výbor se snížil ze 13 na jedenáct členů.

Dne 28. března se konalo shromáždění delegátů okresu Hodonín, jehož se zúčastnili kromě starosty sboru také pozvaní členové, kteří se aktivně zapojili do příprav a organizace krajského kola dorostu v Hodoníně. Za tuto pomoc obdrželi pamětní listy. Za pomoc ve svém vlastním volném čase byli oceněni: Luskač František, Jiří a David, Večeřa Jiří, Tomáš a Vít, Tesařík Lukáš, Trbola Milán, Knesl Lubomír, Hroudný František a Gajárek Lukáš. Zde se také volil nový výkonný výbor na dalších pět let. Do výkonného výboru byl z našeho sboru zvolen pan Milán Trbola.

Jelikož se osvědčila hasičská zabíjačka, tak se uskutečnila i letos a to 7. března na hasičské zbojnici. Pro všechny členy byly připraveny zabíjačkové speciality a vše co k správné zabíjačce patří. Byl to příjemně strávený den.

V neděli 26. dubna, již po několikáté, putovali i uhřičtí hasiči na hasičskou pouť do Křtin. Celá pouť odstartovala v 10 hodin, kdy z křtinského koupaliště vyšel průvod směrem ke kostelu. Průvodu se zúčastnilo několik desítek sborů dobrovolných hasičů z jižní Moravy a také hasiči z dolnorakouského Spillernu. V průvodu byla k vidění jak součastná hasičská technika, tak i ta historická, jako například stříkačka SDH Kanice z roku 1892, kterou táhne koňské spřežení. Stříkačka má benzínový i ruční pohon. Po průvodu se konala slavnostní mše svatá v barokním kostele Jména Panny Marie ve Křtinách. Během celé pouti byla naproti obchodnímu středisku otevřena výstava dobových hasičských doplňků, kde byly k vidění sekery, helmy, uniformy, medaile a další. Jakmile skončila mše svatá v kostele, program se přesunul na křtinské náměstí, kde vystoupily mažoretky. Po nich přišli na řadu mladí hasiči a později zásah již zmíněné stříkačky SDH Kanice, která úspěšně uhasila hořící seník.

Sobota 13. června byla pro nás nabitá. Sešly se dvě akce v jednom čase, a tak ač neradi, museli jsme se rozdělit do dvou družstev a vyrazit na celostátní setkání obcí Uhřice a na okrskovou soutěž do Dambořic. V Uhřicích na okrese Blansko jsme v požárním útoku obsadili druhé místo. V Dambořicích bojovali starší žáci, smíšený dorost, ženy a muži. Žákům, dorostu i ženám uniklo vítězství vždy jen velmi těsně a skončili na druhém místě. Muži pak po drobném zaváhání ve štafetě zaujali nejlepším časem v požárním útoku, přesto však obsadili až čtvrté místo ze šesti soutěžících družstev.

Naši mladí hasiči se kromě účasti na soutěžích, zúčastnili i květnového výletu do Brna. Napřed navštívili zábavní vědecký park VIDA. Zde je možnost odpálit si vodíkovou raketu, stát se hvězdou zpravodajství o počasí, zmrazit vlastní stín, zažít zemětřesení, rozpoutat tornádo nebo přijít na kloub záhadě Bermudského trojúhelníku. Na své si přišli jak děti, tak i vedoucí. Asi po čtyřech hodinách odjeli všichni do brněnské ZOO. Ta se nachází v blízkosti Brněnské přehrady na Mniší hoře na ploše 65 ha. Návštěvníci zde mohou vidět téměř 800 zvířat v 210 druzích. Mezi největší chovatelské úspěchy zoo patří první odchov mláděte medvěda ledního v Československu v roce 1976 nebo obdobně první odchov šimpanze v roce 1967. Modernizace ZOO v 21. století započala výstavbou pavilonu Tygří skály pro tygry a levharty. Zatímco výběhy jsou koncipovány jako džungle, interiér pavilonu napodobuje skalní jeskyni. Zajímavá je snaha o spojení expozic s domorodými stavbami. V současné době se ZOO specializuje na chov zvířat z oblasti Evropy, severní Asie a Severní Ameriky. Poté již všichni plni zážitků odjeli domů.

V prvním půlroce roku 2015 jsme nezaháleli a odpočívat nebudeme ani v další části roku.