Článek

UHŘIČTÍ MUŽI ZE ZÁSAHOVÉ JEDNOTKY NEZAHÁLÍ

V letošním roce 2015 se muži z jednotky sboru dobrovolných hasičů obce (JSDHO) Uhřice zúčastnili mnoho kurzů a výcviků odborné připravenosti a akceschopnosti.
Jako jeden z prvních kurzů a školení proběhl 7. - 8.4.2015, v areálu Zařízení HZS JMK v Tišnově, a to kurz a NDT-16, Nositel dýchací techniky v rozsahu 16 hodin. Tento kurz absolvovali 3 muži a úspěšně zakončili písemnou a praktickou zkouškou v simulovaném prostředí zakouřené hořící budovy, přitom jejich úkolem bylo v těchto ztížených podmínkách vyhledat postiženou osobu a následně ji dostat z budovy do bezpečí.
Druhý Kurz NDT-16 o měsíc později absolvovali další 3 členové z naší JSDHO, a v letošním roce ještě další dva kurzy se uskuteční, jeden v létě, a druhý na podzim.
Jako další proběhl o čtrnáct dnů později 17 .- 18.4.2015 druhý kurz TOOB-16, Technik pro ochranu obyvatelstva v rozsahu 16 hodin, také v areálu Zařízení HZS JMK v Tišnově. Tohoto kurzu se zúčastnilo 6 mužů z naší jednotky. Na úvod je čekal vstupní test, na který se připravovali doma samostudiem, seznámení se základy bezpečnosti práce a následná teoretická část odborné přípravy zakončená úspěšnou písemnou zkouškou. Tento kurz byl teoretickou přípravou pro pozdější praktické cvičení TOOB. viz níže…
Začátkem měsíce května v zařízení HZS JMK v Hodoníně absolvovali dva členové zásahové jednotky školení S-16, Strojník v rozsahu 16 hodin. Tento kurz je nezbytný pro muže sloužící v zásahové jednotce jako řidič zásahových vozidel a cisteren. Na závěr museli opět své schopnosti a dovednosti potvrdit úspěšnou písemnou a praktickou zkouškou.

Ve dnech 22. - 23. května 2015 se 6 členů naší zásahové jednotky zúčastnilo víkendového praktického cvičení TOOB s nočním výcvikem.
Na úvod je čekal vstupní test, seznámení se základy bezpečnosti práce a teoretická část odborné přípravy, v níž jim byla představena koncepce využití těchto jednotek v operačním řízení. Poté již následoval praktický výcvik, který odborně vedli příslušníci z oddělení IZS a služeb, KOPIS a příslušník z oddělení OOKŘ HZS Jihomoravského kraje. V průběhu pátečního večera si všichni hasiči prakticky vyzkoušeli základy provádění evakuace osob, evidenci evakuovaných osob, možné způsoby čerpání vody, osvětlení místa zásahu a organizaci plnění protipovodňových pytlů pískem. Všichni se také seznámili s kontejnerem nouzového přežití a vyzkoušeli si stavbu nafukovacích stanů. Každá jednotka si vybudovala své týlové zázemí, které bude v budoucnu využívat např. i pro zajištění týlu při déle trvajících zásazích. Na závěr prvního dne zaměstnání se zúčastnění seznámili s týlovým zázemím ostatních JPO a dostali teplou večeři připravenou v kontejneru nouzového přežití (KNP) HZS JMK. Krátce před půlnocí se hasiči uložili ke spánku.
Sobotní zaměstnání začalo v 6:30 snídaní, která byla opět vydávána v KNP. Po snídani se jednotky v koloně přesunuly do obce Borač, kde na břehu řeky Svratky pokračoval další praktický výcvik. Na 3 pracovištích byly hasičům představeny základy uzlové a lezecké techniky, práce na vodě, taktika uvolňování předmětů z koryt řek, provizorní zakrývání a opravy střešních konstrukcí, odstranění popadaných stromů a větví a záchrana osob z rozvodněného vodního toku. Na posledním stanovišti si všichni vyzkoušeli stavbu protipovodňových stěn s využitím pytlů s pískem.
Po ukončení dopoledního zaměstnání se jednotky přesunuly zpět do Tišnova, kde jim byl z KNP vydán teplý oběd, po kterém následovalo závěrečné vyhodnocení dvoudenního zaměstnání.