Článek

SAINKT FLORIAN –„MÉ KOŘENY VYCHÁZEJÍ Z VODY“

Po letech příprav se podařilo hasičům druhého okrsku uskutečnit pouť k hrobu našeho patrona – sv. Floriána. 11. dubna jsme nastoupili do autobusu a pod vedením našeho pana faráře vyrazili směr Linec. Po příjezdu následovalo převlečení do napucovaných uniforem a vybalení praporů. Pan farář upřesnil průběh návštěvy kláštera, audience u hrobu sv. Floriána a mše svaté.

Po návštěvě kláštera jsme vstoupili do jeho podzemí a s dojetím stáli u dveří, vedle nichž byl nápis uvedený v úvodu. Vrcholem pouti bylo místo prvního odpočinku sv. Floriána. Jen těžko, přetěžko se dají vypsat naše pocity na tomto prostém místě – pro nás hasiče nadevše posvátném. Proběhla audince a odchod na mši svatou. Ta byla sloužena v boční kapli hlavního chrámu. Audienci a mši svatou s velikou úctou, pokorou a láskou sloužil pan farář Horák.

To všechno nejen na hasičích zanechalo nesmazatelný dojem, pocit a zážitek na celý život.

Následoval vydatný oběd, návštěva rozsáhlého hasičského muzea a cesta do sklípku. Něco k jídlu, košt vína, pozpívání a cesta domů. Dík patří organizátorům, ale především našemu panu faráři se vší úctou.