Článek

MARTINSKÉ HODY POŘÁDALI HASIČI

Jak už je tradicí, tak se i v listopadu roku 2015 v naší obci konaly Martinské hody. Tentokrát připadlo pořádání na sbor dobrovolných hasičů. Hody však začínají již dlouho dopředu. Jako první se dají dohromady stárci a stárky. Nedalo se říci, že by bylo stárků málo. Na rozdíl od jiných roků se podařilo dát dohromadu výbornou partu devíti páru krojovaných. Zkoušky začaly již v září. Během nich se zpívalo a vyráběli se růže a mašle.
Největší přípravy probíhají pár dnů před hodami. Týden před hody jeli všichni stárci pro májky. Odpoledne je ostrouhali a během týdne nazdobili. K hodům neodmyslitelně patří mája. Tu jsme přivezli již ve čtvrtek. Její délka byla asi 27 metrů. V pátek se pokračovalo očištěním a v podvečer roznášením májek stárkám.
V sobotu bylo již vše připravené a tak se mohlo začít hodovat. V deset hodin byla pod taktovkou pana Troboly postavena mája. Po krátké zastávce v hospodě začali stárci zvát na hody. Večer pak následovala taneční zábava ve zrekonstruovaném kulturním domě.
Neděle začíná průvodem do kostela na mši svatou. Odpoledne pokračuje chozením pro stárky a také pozváním starosty obce. Odpoledne pak patřilo našim nejmenším. Večer následovala taneční zábava, jejíž účast byla díky pondělnímu státnímu svátku opravdu neobvyklá. Večerní zábavy navštívilo za oba dny více než 400 hodovníků. Po oba dny hrála dechová hudba Galánka z Klobouk u Brna pod vedením kapelníka Františka Sopoucha.
Pro ty, kteří měli chuť a čas byla v pondělí připravena pohodová zábava v místní hospůdce. K tanci a poslechu hrál na klávesy a na trumpetu pan Petr Pospíšil.
Na závěr patří velké poděkování všem, kteří se na průběhu hodů podíleli a to především krojovaným, jejich rodičům a pořadatelům.