Článek

HASIČI POUŽÍVAJÍ NOVÉ DOPRAVNÍ VOZIDLO

13. března 2014 převzala jednotka sboru dobrovolných hasičů v Uhřicích do užívání nový dopravní automobil - Iveco Daily 60C17V E5. Myšlenka na nový vůz přišla již před několika lety, protože stará Avie nevyhovovala pohotovostí, velikostí úložných prostor ani jízdním komfortem při dlouhých jízdách.



Z výběrového řízení na vůz i s požární vestavbou vyšla nejlépe firma Ivacar Ivančice s cenou 1.348.545 Kč. Na pořízení tohoto vozidla přispěl Jihomoravský kraj dotací na požární techniku ve výši 300 000 Kč, zbývající část financovala obec Uhřice. Smlouva byla uzavřena v polovině měsíce prosince 2013. Během stavby vozidla proběhla několikrát konzultace se členy naší zásahové jednotky s upřesněním veškerých detailů. Proběhly čtyři kontrolní dny přímo v Ivacaru Ivančice, kde se dolaďovali všechny technické záležitosti.

Dopravní automobil je speciální požární vozidlo určené pro přepravu jednotky požární ochrany a požárního příslušenství. Za použití přenosné motorové stříkačky umožňuje požární zásah z volného vnějšího zdroje a z vnějšího tlakového zdroje vody. Automobil je uzpůsoben svezení 9 lidí včetně řidiče. Kabina osádky je vybavena třemi sedadly orientovanými po směru jízdy. V zadní části automobilu je namontováno 6 ks sedadel s dvoubodovými bezpečnostními pásy, orientovanými 3ks po směru a 3ks proti směru jízdy. Pod sedadly v zadní části vozidla je vytvořen úložný prostor určený pro samostatně uložené hadice a v "lavici" po odklopení sedáku pro drobné požární příslušenství uložené volně. Za třetí řadou sedadel se sklopnými opěradly je regálový systém pro uložení požárního příslušenství v plastových přepravkách a volně ve spodní polici, za ním je pevná přepážka. Zadní prostor pro osádku je vybaven dvěma okny (ve stěně a v posuvných dveřích). Podlaha celého nákladového prostoru vč. zadního prostoru pro osádku je vyrobena z vodovzdorné foliované překližky s litou vrstvou a mezi sedadly s protiskluzovou úpravou. Vozidlo je vybaveno nezávislým teplovzdušným topením. Nad levým bočním oknem je provedena příprava pro uchycení 4 ks ručních svítilen vč. zásuvek 12 V a pod oknem příprava pro uchycení 2 ks ručních radiostanic, také včetně zásuvek. Za pevnou přepážkou je prostor pro uložení požárního příslušenství. V prostoru je regálový systém vyroben z antikorozního materiálu. Regálové uspořádání vestavby je navrhnuto tak, aby splnilo účelové, ale zároveň i ergonomické rozmístění hasičského příslušenství a výbavy. Čerpadlo PS12, ruční motorová pila, prostor pro plovoucí čerpadlo a další je namontováno na čtyřech teleskopických výsuvech. Tento systém umožňuje rychlé vysunutí agregátů mimo nástavbu.:Pod střechou nástavby je prostor pro uložení žebříku, nosítek, savic a trhacího háku.

V kabině vozidla je v centrální části palubní desky umístěna vozidlová radiostanice HYT a ovládání výstražného světelného a zvukového zařízení umožňující i reprodukci mluveného slova. Na střeše vpředu je rampa, v masce a v zadní části vozidla přídavná modrá výstražná světla. Nad zadní částí vozidla záblesková světla oranžové barvy, to vše v provedení LED.

Pořízením nového vozidla je zásahová jednotka schopna rychle a hlavně bezpečně přepravovat své členy k zásahům a především naše žáky na nácviky a soutěže. Je ale naším přáním, aby bylo skutečných výjezdů a událostí co nejméně a vozidlo sloužilo hlavně k prevenci a výcviku.

Děkujeme starostovi a všem členům zastupitelstva obce, kteří se podíleli na schválení rozpočtu a zakoupení tohoto vozidla.

V rámci oslav 115. výročí založení sboru v Uhřicích bude slavnostní vysvěcení automobilu dne 22. 6. 2014 v 9:30 u sochy sv. Floriána před hasičskou zbrojnicí.