Článek

UHŘIČTÍ HASIČI POMÁHALI S ČERPÁNÍM RYBNÍKU

Rybářské sdružení v Dražůvkách spolu se starostou obce Dražůvky nás požádalo o spolupráci při výlovu rybníka neboli tzv. mokřadu pro žáby. Jako v každé vodě, tak i zde se časem rozmnožily ryby ušlechtilé i plevelné a právě tyto bylo nutné z mokřadu vylovit. Po projednání, výpočtech a přípravách byl vytvořen plán výlovu.

Akce začala 24. července 2014 a to tím, že rybáři začali snižovat hladinu rybníka stavidlem, pokud jim to příroda a její zákony dovolily a to do vyrovnání hladiny rybníka s hladinou potoka. Toto byl signál pro hasiče, kterým zbývalo ještě asi půl metru vody z hladiny rybníka vyčerpat požárními čerpadly.

Následující den tj. 25. července 2014 v 17.00 hod přijela na břeh rybníka kolona požárních vozidel sestavená z našich hasičů a hasičů okrsku č.2, Dambořic, Násedlovic, Žarošic, hasiči z Nenkovic nám zapůjčili dvě čerpadla.
Postupně se zapínala všechna čerpadla, čtyři plovoucí a pět kalových čerpadel Heron. Čerpání vody probíhalo nepřetržitě pět hodin. V té chvíli se snížila hladina v mokřadu natolik, že již bylo vidět hřbety velkých kaprů, čerpání bylo zastaveno a po malém občerstvení v podobě klobásků se jednotky vrátily do svých základen. Na místě zůstala přes celou noc ta naše, aby odčerpávala nastupující vodu a udržela tak sníženou hladinu.

Nad ránem bylo třeba hladinu ještě mírně snížit. Za krásného rozbřesku a východu slunce nastoupili rybáři ve vysokých holinkách (i bez nich) a brodili se hlubokým bahnem v rojnici a slovovali podběráky kapry a jiné ušlechtilé a plevelné ryby mezi nimi i karasy. Na břehu bylo vytvořeno pracoviště pro vytřídění a mytí zablácených ryb čistou vodou. Voda se používala z naší hasičské cisterny. Vše muselo probíhat velmi rychle, bez průtahů, to aby ryby neuhynuly nebo nějakým způsobem nepřišly k újmě. Do připravených kádí a nádrží putovalo na 100 velkých kaprů, 4 nádherní sumci 100-120 cm, a pro zákazníky pak zůstalo na 500 kg karasů od malých až do velikosti 35 cm.

Tímto byl výlov zakončen. Po úklidu našeho zázemí nám zůstaly krásné vzpomínky na přežitou noc v přírodě u rybníka, za tichého bzučení čerpadla a centrály, která zajišťovala osvětlení prostoru a také zážitek z výlovu, který se nenaskytne každý rok.
Současně s tímto byla prověřena schopnost součinnosti požárních jednotek při odčerpávání tak velkého množství vody při malých výškách hladiny. Zároveň jsme získali poznatky pro inspiraci na ještě lepší technické vychytávky a úpravy naší současné techniky pro využití při nenadálých událostech.