Článek

HASIČSKÁ ZABÍJAČKA

Členové SDH Uhřice se odměnili za celoroční práci ve sboru zabíjačkou. Vše začalo poslední únorovou sobotu v sedm hodin ráno, kdy se začaly roztápět kotle. V osm hodin jsme přivezli asi 70 kg sele a začal vepřový koncert pod taktovkou řezníka. Ale aby všeho stačilo, tak se ještě přikoupila jedna hlava a vnitřnosti. Při dobré atmosféře ubíhala práce jedna radost, jen pravé zabíjačce snad chybělo poletování sněhu a pořádný mráz. I přesto počasí vyšlo na jedničku a co se týče pochutin z kotle tak ty také.

Po desáté hodině kuchaři podávali pečená játra na cibulce a podbradek. Odpoledne pak knedličkovou polévku a jako druhý chod zabíjačkový guláš. Celé selátko se zpracovalo, na stolech se hromadily jelítka a dokonce i tlačenky. K pravé zabíjačce se také čepovalo pivo a nechyběla ani domácí slivovička. Prostě neexistuje lepší způsob jak strávit sobotní den, než s přáteli a zabíjačkovými dobrotami nacpaným žaludkem.

Práce skončila v podvečerních hodinách. Akce byla pořádána pro aktivní členy našeho sboru, zúčastnilo se jí asi 25 hasičů. Je třeba poděkovat členům, kteří se na uspořádání zabíjačky podíleli, ať už v kuchyni, nebo venku při porcování masa. Hlavně díky těmto lidem se celá akce zvládla. Doufejme, že se neuskutečnila naposledy, ale bude se příští rok opakovat.