Článek

DVACÁTÝ ROČNÍK LETNÍHO HASIČSKÉHO SOUSTŘEDĚNÍ

Jubilejní 20. ročník letního hasičského soustředění se uskutečnil, již po několikáté, v Ekocentru Chaloupky. Budova Ekocentra slouží především pro pobytové programy, ale o víkendech, prázdninách nebo ve dnech, kdy z určitých důvodů odpadá výuka, si může ubytovací, výukové i stravovací prostory pronajmout kdokoliv.

Ekocentrum sídlí u obce Nová Brtnice, na katastru obce Kněžice, v bývalé panské lesovně, která byla v roce 2004 přestavěna na pobytové středisko ekologické výchovy. V budově A je k dispozici 24 lůžek ve dvou ložnicích na palandách. V budově B je možnost využít 6 dvoulůžkových pokojů a dvou trojlůžkových v podkrovní části střediska. Od května do října je k dispozici navíc i chatka s pěti lůžky, o letních prázdninách i stany s podsadou.

Ve dnech 5. až 11. srpna jsme se sešli s ostatními mladými hasiči z Dambořic, Žarošic a Násedlovic, abychom všichni společně zažili krásný týden plný her a vzdělávání. Při prvním nástupu se stanovila pravidla celého tábora a zahájila se celotáborová hra – Indiáni 2023. A mohl začít seznamovací večírek všech účastníků soustředění a poté rozdělení do družstev. Hlavy se daly dohromady a vymýšlely název kmene. Další úkol zněl jasně, musíme si vyrobit vlajku a totem, a tak se všichni pustili do vyrábění.

Většinu času nás provázely specializace, pokoušeli jsme se získat odznaky kuchaře, zdravotníka, spojky a kutila. Nezapomínalo se ani na trénink a závody v klasických hasičských disciplínách. Soutěžili jsme ve štafetě požárních dvojic, štafetě 4x60 a požárním útoku.

Podnikli jsme výlet do zábavního centra Robinson v Jihlavě. Rodinný park Robinson je největší indoorový zábavní park v Kraji Vysočina. Na ploše 2500 m2 se nacházejí desítky originálních dětských atrakcí. A nejen to.

Ale hasičské soustředění není jen o náročné rozcvičce, ranní hygieně, úklidu chatek, dobrém jídle a hasičských trénincích. Je to čas strávený dobrodružstvím, hrami, opékáním špekáčků, dětskou diskotékou a třeba stezkou odvahy. Je to krásný týden, plný nového přátelství a party lidí, která táhne vždy za jeden provaz.

Přes léto nezaháleli ani ti starší hasiči. Uspořádali jsme tradiční Benátskou noc, kde nám za krásného a teplého počasí hrála dechová hudba Podboranka a DJ Radim Blažek. Čas jsme věnovali sehnání a přípravě usazení lodního kontejneru na našem hasičském cvičišti a zvětšení parkoviště před hasičskou zbrojnicí.