Článek

UHŘIČTÍ HASIČI SLAVILI, ALE TAKÉ VZPOMÍNALI

V letošním roce je tomu již 115 let, co byl založen Sbor dobrovolných hasičů v Uhřicích. Součástí oslav byla mše svatá, žehnání nového dopravního automobilu IVECO a valná hromada.



Sbor byl založen 5. února 1899 a již 19. února bylo rokováno o zakoupení hasičky - koňské stříkačky od firmy Smékal v Čechách u Prostějova. Zároveň bylo ujednáno zakoupení výstroje a výzbroje a žádáno o finanční podporu u c.k. okresního hejtmanství. Jeho Veličenstvo však tuto žádost odmítlo. Žádosti s prosbami byly též odeslány k Jeho Jasnosti arcibiskupské do Olomouce a ke Správě velkostatku do Bučovic jeho excelenci Hraběti O. Kaunicovi do Slavkova. Výnosem od c.k. hejtmanství ze dne 18. července 1899 číslo 29156 byl schválen stejnokroj a povoleno jeho nošení. Začátkem května byla hasička (stříkačka tažena koňmi) dodána a slavnostní svěcení se odehrálo 13. srpna 1899. Koňka sloužila do roku 1945. Pak sbor obdržel z přebytků Mercedes. Bohužel se tento automobil nedochoval, což je velká škoda, neboť tento typ nemá ani muzeum firmy Mercedes. Poté následovala nákladní AER A10 a Robur. Tato vozidla prošla rekonstrukcemi pro požární účely. S novou zbrojnicí byla také pořízena AVIA, dále Škoda 706 – známý trambus, Tatra 815 a letos nové dopravní vozidlo IVECO.



Datum oslav 115. výroční byl stanoven na 22. června. Oslavy začaly mší svatou před zbrojnicí u sv. Floriána, kterou sloužil náš p. farář Jaroslav Horák. Sv. Florián mimochodem na tuto neděli zařídil nádherné počasí. V průběhu obřadu byl nový dopravní automobil požehnán. V závěru mše byly vzpomenuty kmotřenky „ Anny“, tak byla pojmenována „Přenosná požární stříkačka PPS 8, dodána 27. 1. 1949. V zápise ze dne 19. srpna 1950 se uvádí: Kmotřenky „Anna“ při svěcení motorové stříkačky mnoho se zasloužily a proto jim sbor dobrovolných hasičů v Uhřicích vzdává srdečný dík za jejich obětavost. Jejich jména, na paměť do budoucna jsou vepsána v následujících řádcích. Šmerdová Anna, Střasličková Anna, Šaňková Anna, Poláčková Anna, Plachá Anna, Rozehnalová Anna st., Čamlíková Anna st., Klečková Anna st., Ottová Anna, Valiharchová Anna st., Hořavová Anna, Drápalvoá Anna, Hrabcová Anna, Bendová Anna, Luskačová Anna, Pěnčíková Anna, Rozehnalová Anna st., Kramářová Anna, Čamlíková Anna ml., Klečková Anna ml., Malíková Annna, Valihrachová Anna ml., Poláčková Anna, Suchá Anna, Hrozková Anna, Malíková Anna Dunajovice, Tesaříková Anna, Matulová Anna Nížkovice. Svěcení této stříkačky proběhlo při mši svaté sloužené důstojným panem Válkou z Tišnova, rodákem z naší obce, který stříkačku nejen vysvětil, ale také přispěl sboru na slavnost obnosem 1.000,- korun. Kázání při této slavnostní mši měl také náš rodák, důst. p. Tomáš Prnka. Jako mladý kněz povzbudil všechny přítomné a dostalo se mu mezi obecenstvem pochvalného uznání. Tolik opis tehdejšího zápisu. Tyto zápisy pečlivě a krasopisně psal pan Štěpán Žilka až do února 1960. K naší radosti bylo možné u oltáře předat kytičku květů a vzpomínek ještě třem Aničkám – kmotřenkám. Jsou to: p. Anna Šmerdová, p. Anna Malíková a p. Anna Čamlíková ml., dnes Bělohoubková. Dále byl „Řádem sv. Floriána“ dekorován pan František Luskač. Udělení řádu bylo jen malé poděkování za to, co pro hasiče vykonal, koná a jak pevně věříme, ještě dlouhá léta bude konat. Nezapomněli jsme taky na našeho pana faráře. Dostal „Pamětní list“, co by vzpomínku na uhřické hasiče. Poděkování patří také kostelnímu sboru a varhaníkovi za nacvičení a hudební úpravy písně ke sv. Floriánovi.



Po skončení mše se otevřely vrata hasičské zbrojnice, kde byla malá výstavka fotografií z činnosti sboru, ale bylo zde především připraveno občerstvení v podobě piva, klobásů či koláčků. Trošku nás mrzelo, že o posezení s námi ve zbrojnici nebyl z účastníků mše takový zájem, jak jsme očekávali. Bylo možné si prohlédnout vybavení nového dopravního automobilu, ale také se pokochat pohledem na starou PPS 8 či jinou hasičskou výbavu.



Před polednem začala valná hromada při příležitosti 115. výročí založení sboru. Po uvítacích proslovech a zprávě o činnosti za posledních 5 let byla předána hasičům zbývající ocenění, medaile, stužky za věrnost. Po obědě následovaly zdravice hostů a poté již diskuze a posezení. Valné hromady se zúčastnili hosté: p. Kuchař Miroslav – starosta OSH SHČMS Hodonín, p. major Jarmila Brázdová – zástupce ředitele HZS územního obvodu Hodonín, ing. Tomáš Letocha – člen Ústřední rady velitelů, předseda Krajské a okresní rady velitelů, p. Petr Tihelka – starosta obce, členové SDH Dambořice, Násedlovice a Žarošice.



Vážení spoluobčané, přátelé, hasiči, již 115 roků se dobrovolní hasiči v naší obci snaží chránit Vaše životy, zdraví a klid Vašich rodin. Heslo hasičů celého světa „Bohu ke cti, vlasti k obraně, bližnímu ku pomoci“ není vždy jednoduché naplňovat, ale přesto dobrovolní hasiči jsou vždy tam, kde jde o životy lidí, majetky a přírodní bohatství. Ve svém volnu, bez nároku na odměny se postaví živlům, nehledě na nebezpečí s nimi bojují a likvidují.



Hasiči děkují všem, kteří se na zajištění a dodání nového vozidla podíleli, především zastupitelstvu obce za uvolnění financí. Naše poděkování patří také těm, kteří se na přípravách oslav jakýmkoliv způsobem podíleli a hlavně těm kteří nás potěšili svou účastí na oslavách 115. výročí založení našeho hasičského sboru. Děkujeme za to, že si vážíte práce dobrovolných hasičů.