Článek

MARTINSKÉ HODY

Jak už to tak bývá, kolem svátku sv. Martina, se naší vesnicí rozezní líbezná hudba s krásným zpěvem. Letošní Martinské hody připadly na 12. a 13. listopadu 2022, pořadatelem byl sbor dobrovolných hasičů Uhřice za finančního přispění obce. Ale hody začínají už daleko dříve. Potom, co se dají dohromady stárci, scházejí se, učí se zpívat, dělají růžičky a mašličky. Dělají vše proto, aby ten velký den, vyšel bez problémů a mohli si ho užít.

Dala se dohromady parta mladých lidí. Letos to byli:
Jakub Pěnčík – AnneMary Urbanová
Pavel Robek – Simona Ševčíková
Patrik Pěnčík – Klára Hrubá
Martin Pěnčík – Aneta Matoušová
sklepnice: Tereza Pěnčíková a Simona Luskačová

Pořadatelé zase shání máj a malé májky, zajišťují občerstvení a shání kapelu. Letos se o zábavu starala dechová hudba Galánka z Klobouk u Brna.

Samotné hody probíhaly zaběhlým způsobem. V pátek 11. listopadu se začalo přivezením, oškrábáním a očištěním máje. Ve večerních hodinách postavil každý stárek své stárce před domem malou májku. Sobotní ráno začalo nazdobením a postavením máje. Zazpívalo se, zatancovalo a za slunečného počasí se obešla vesnice a všichni spoluobčané se pozvali na hody a večerní zábavu. Ta probíhala od 20-ti hodin v kulturním domě, kam si našlo cestu 270 platících návštěvníků. To bylo prvním velkým a milým překvapením. Kulturní dům po dlouhé době „praskal ve švech“, všichni zapomněli na starosti běžných dnů a tyto hody si prostě přišli užít. Zpívalo se a tancovalo téměř celou noc. Než jsme se nadáli, byla tady neděle. Nedělní hodový den začal průvodem do kostela, kde se konala slavnostní mše svatá. Po skončení mše se vydal průvod k máji, kde se zatančilo a zazpívalo. Po obědě si stárci obešli své stárky a vyzvedli své „klobůčky“, které si u nich zapomněli. Pak už spěchali za těmi nejmenšími na „komáří sólo“, kde proběhlo i vystoupení dětí z folklorního souboru Uhřičánek. Následoval krátký odpočinek a večeře u své stárky a zase rychle zpět na večerní zábavu. Ta probíhala tradičně v komornější, ale přesto veselé atmosféře. Na večerní zábavu přišlo 30 účastníků.
Po čtrnácti dnech odpočinku přišla na řadu Kateřinská zábava s dámskou volenkou, volbou kytičkového a zástěrkového krále a půlnočním překvapením našich stárků. Kateřinská zábava byla, co do návštěvnosti, dalším příjemným překvapením. A že byla veselá, to není třeba dodávat. Kdyby některé nevyhnalo vycházející slunce, tak jsou tam snad ještě dnes.

Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat všem letošním stárkům, stárkám, sklepnicím a zejména jejich rodičům za podporu. A také Vám všem, kteří se přišli bavit. Díky Vám všem to byla velká paráda.