Článek

UKLÍZELI JSME BAHNO V ŽAROŠICÍCH

Naše jednotka vyjížděla 21. srpna 2022 do Žarošic, kde nad ránem tuny bahna z polí natekly po silném dešti do obce. Podle průzkumu došlo k naplnění suchých poldrů v okolí obce a bahno tak nateklo až na hlavní silnici.
Naštěstí nezateklo do sklepů. Škody by tak neměly být nijak zásadní a úklid byl hotový během pár hodin. Úklidu se zúčastnilo několik jednotek z okolních obcí a to Žarošice, Uhřice, Násedlovice, Archlebov, Ždánice, Kyjov, Hodonín a Brno-Líšeň.
Žarošice jsou rozložené podél Zdravovodského potoka a ze všech stran obklopeny kopci, na nichž jsou intenzivně obdělávaná pole. I proto jsou poldry kolem celé obce. Dlouhé roky se Žarošicích nic podobného nestalo, spíš Žaroští hasiči jezdili pomáhat do okolí. Nyní bylo potřeba pomoci v Žarošicích s odklízením bahna z ulic a čištěním kanalizace. Potom bude samozřejmě nutné vyčistit i zanesené poldry.
Podle údajů z nedaleké stanice Českého hydrometeorologického ústavu ve Ždánicích mezi 03:00 a 04:00 napršelo 12 milimetrů srážek. V Žarošicích to bylo asi 60mm srážek.