Článek

I NAŠI HASIČI BYLI U ROZSÁHLÉHO POŽÁRU POBLÍŽ BZENCE

Ve čtvrtek 21. června odpoledne hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu. K požáru trávy a lesa podél železničního koridoru mezi Moravským Pískem a Rohatcem vyrazilo 42 jednotek včetně vrtulníku a letadla.
Po půl čtvrté vyjely první jednotky k ohlášenému požáru lesa v Bzenci. Po příjezdu prvních jednotek velitel zásahu požádal o vyhlášení druhého a o chvíli později i třetího stupně požárního poplachu. Požár se kvůli suchu a větru šířil na mnoha místech k lesu. Od šestnácti hodin byla zastavena veškerá železniční doprava na koridoru mezi Přerovem a Břeclaví.
Deseti kilometrový úsek podél trati hasiči rozdělili na 4 části. Na třech úsecích hasili většinou trávu a na čtvrtém úseku museli bojovat s plameny, které se dostaly i do blízkého lesa.
Na pomoc přivolali policejní vrtulník s bambivakem a hasičské letadlo. Vrtulník nejdřív prověřil rozsah požáru a poté se zapojil do hašení. Letadlo z Jihočeského kraje létalo nad požářištěm až do setmění a shazovalo vodu nad lesem, kam se požár neměl rozšířit.
O půl páté odpoledne hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu a na místo vyrazily další posilové jednotky z okolních okresů. Hasiči krátce před osmnáctou hodinou dostali plameny pod kontrolu. Po dvacáté hodině se hasiči začali střídat a v následujících hodinách se pak polovina jednotek vrátila zpět na své základny. Od půlnoci byl obnoven provoz na železniční trati. Vlaky ale musí projíždět úsekem se sníženou rychlostí.
Jednotky předurčené na ochranu obyvatelstva, kam patří i ta naše, vytvořily prostor, kde si hasiči mohli odpočinout a také se najíst.
Příčinou vzniku požáru byly odlétávající jiskry od vlaku. U požáru se nikdo nezranil.