Článek

NAŠI HASIČI U POŽÁRU SKLÁDKY V KOZLANECH

V úterý 5. června jsme byli povoláni na požár skládky do Kozlan u Vyškova, kde 30 hasičských jednotek likvidovalo požár skládky komunálního odpadu.Vzhledem k nutnosti vystřídat na požářišti jednotky se po několika hodinách musel vyhlásit zvláštní, tedy nejvyšší, stupeň požárního poplachu.
Informace o požáru byla přijata hned od několika oznamovatelů před půl desátou večer. Na místo vyjely jednotky i z druhého poplachového stupně. Postupně však bylo zřejmé, že na požářišti bude potřeba velké množství vody. V okolních obcích se proto zřídily 3 čerpací stanoviště a krátce po půl jedenácté večer se vyhlásil 3. stupeň poplachu. Na místě začalo fungovat mobilní operační pracoviště a zřídil se štáb velitele zásahu. My jsme byli povoláni ve 23:21, jako týlové zabezpečení zasahujících jednotek.
Požár zasáhl plochu asi 80x80 metrů dosud nezhutněného komunálního odpadu, což vedlo k rychlému šíření plamenů. Jednotky proto nasadily proti ohni kromě vody také smáčedlo a pěnu. Před druhou hodinou ranní se požár podařilo dostat pod kontrolu.